Fata din rai

DSCF0182-Edit-2

Ubud, Bali, Indonezia

Ne-am făcut noi socotelile că am stat suficient în Ubud și că ar fi cazul să luăm din nou insula la pas, sau mai bine zis la motoretă. Așa că ne-am trezit de dimineață (mai de dimineață decât de obicei), am luat micul dejun, am lăsat un rucsac (cel mare) ostatic la recepție și am făcut checkout-ul. Rucsacul îl recuperăm în câteva zile, când ne întoarcem.

Care-i planul? Pentru că, nu-i așa, fără plan suntem fripți, conform sechelelor dintr-o viață trecută, dar nu uitată. Ce am fi fără să știm ce o să facem? Cum să faci fără să știi ce ai de făcut? Cum am realiza dacă am reușit să ne atingem obiectivele fără obiective? Cum ne-am evalua? Cum am înțelege dacă ziua a fost bună sau nu? Unde ne vom opri, când ne vom odihni? Planul înainte de toate.

Planul e să trecem munții, să vedem lacurile, să vizităm cascadele și să ajungem înainte de căderea nopții la plajele din nordul insulei. Acolo vom căuta un (nou) colț de rai unde vom rămâne pentru câteva zile.

Zis (sau planificat) și făcut. Printre lanurile de orez care cresc în liniște delimitând drumul, motoreta alunecă pe dealuri ca pe valuri. După vale vine deal urmat, bineînțeles, de o nouă vale. Pe măsură ce ne apropiem de munte dealurile devin mai abrupte, văile devin mai adânci. Soarele ne-ncinge creierii în căștile mari, întunecate, ochelarii sunt plini de praf și, mai grav decât atât, încep să ne doară posterioarele. Părțile dorsale. În coadă. Dacă nu știați, cam ăsta-i efectul principal a câteva ore pe două roți motorizate.

DSCF0172-Edit

DSCF0173

Muntele dispare din raza vizuală. Unde s-a dus? Unde să se ducă, bineînțeles, e sub roțile noastre. Nici nu am observat când văile s-au împuținat și dealul a rămas deal. Bi, oprim la lacuri. Băgăm la ghiozdan o supă de pui și o cafea și ne clătim privirile și picioarele în apa lacului. Bun planul? Bun!

Mimimimimi! Căpșuni. Căpșuni în stânga, căpșuni în dreapta. Căpșuni everywhere! Vreau, zice Laura în timp ce negociază cu o balineză. Câteva momente mai târziu motoreta bâzâie printre mormanele de căpșuni cu Laura cocoțată, numai un zâmbet, cu o sacoșa nouă în mână.

Uite și primul lac. Trag scuterul pe dreapta într-o parcare prăfuită și trecem la admirat. Foarte frumos, recunosc în gând. Unde-s supa aia și cafeaua?

DSCF0185-Edit

DSCF0190-Edit

Un șir de gherete înghesuite stau în soarele fierbinte. În ele se disting mici forme, în umbră, care se uită la noi cu ochi mirați. Motorete cu farangi înțeleg că nu văd prea des în parcările astea. Ini mini maini mo, alegem noi ghereta, intrăm și ne așezăm pe scaunele de plastic puse printre oale, legume și ustensile de bucătărie. Umbra a prins contur și formă: e o fată tânără în haine înflorate. Se uită la noi cu o privire de câștigător la loto, privire care se transformă imediat în intrebare: Want somethiiing? Two kopi and one soto ayam, please, comand eu, cunoscător. Kopi = coffe, soto ayam = supă de pui.

Zâmbește fugar și se pune pe treabă. În cinci minute zâmbea supa de pui la mine, aburind, lângă cafeaua instant.

Fata are 24 de ani. E deja la al doilea copil. Face supă de pui, zi după zi, în aceeași gheretă, în aceeași parcare, lângă același lac azuriu, sub același munte înnorat. Zi după zi, după zi. Vrei o căpșună? o întreabă Laura. Nu vrea. De unde sunteți? La voi sunt căpșuni? Da. Dar numai primăvara. Aici avem tot timpul. Aveți tot timpul căpșuni? Da. Uaa.

Era sătulă de căpșuni. Nu mai voia să le vadă-n fața ochilor. Nici lacul. Gătește zi după zi, lângă un munte înnorat, lângă același lac, același în fiecare zi. Totul e atât de verde în jur, dar e același verde tot timpul. Nu a văzut niciodată toamna. Cum e să nu fie verde pădurea? Cum e să nu ai căpșuni decât o dată pe an?

Plătim și plecăm. O lăsăm în gheretă urmărindu-ne cu privirea. Rămâne în bucătăria ei mică, prizonier în paradis, zi după zi, lângă același lac, lângă același munte.

DSCF0175

Va urma.

Anunțuri

O părere la “Fata din rai

  1. Pingback: Despre cascada magică, James Bond și Eforie Nord | 13

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s