Despre monștri

DSCF9917-Edit

Bali, Indonezia

Atunci când am plecat din Singapore spre Indonezia, Khurshid, prietena noastră indiancă, ne-a avertizat: be careful, you’re going to a very dark place. Ce? Dark? La ce te referi? Just be careful. There are a lot of dark spirits in that country.
Și am uitat. Am uitat până, odată ajunși în Bali, am început să observăm una, alta.

DSCF9859-Edit

De exemplu, templele. Templele nu seamănă cu nimic altceva ce am văzut în altă parte. Monștrii, balaurii sunt cu totul specifici acestei insule și-s ai naibii de înfiorători. Și nu trebuie să vă mai spun că băieții ăștia au construit temple la fiecare colț de stradă, cum sunt băncile și farmaciile la noi. Cum întorci capul, cum ai văzut un templu. Te plimbi prin pădure. Poc! Un templu într-un copac. Vrei să bei o cola? Ai grijă să nu intri într-unul din cele două temple care înconjoară cașcarabeta ce vinde cola. Nu se știe exact, dar se estimează c-ar fi spre 20,000 de temple pe insulă.

Fiecare casă e cu semitemplul ei, în primele zile noi ne-am tot mirat și am tot căscat gura la fiecare poartă, întrebându-ne unde naiba-s casele oamenilor și de ce trăiesc în temple? Până ne-am prins că ne uităm fix la casele balinezilor. Dar prin părțile astea, întâi construiești altarul, după care nu ai decât să faci și casa în jurul său. Întâi ai grijă de dumnezei, după care vezi și tu unde găsești un colț să dormi. Și da, templul casei ocupă jumătate de curte lejer.

Porțile. Să nu credeți că în Bali intri pe poartă și ai ajuns la casă. Fix în fața porții se contruiește un perete ornat care mai de care cu monștri și balauri. Dacă vin spiritele, nu au loc să ajungă la casă, se izbesc fix în peretele ăsta sfânt și fug mâncând pământul înapoi de unde au venit. Oamenii, în schimb, dau bună ziua, ocolesc monștrii și întră frumos în curte.

DSCF0030-Edit

Ofrandele. Oriunde ești, la orice oră, orice ai face, o să vezi următorul peisaj artistic. Iese omul sau oama pe poartă cu un coșuleț de nuiele împletite. Coșuleț care are ceva flori, ceva fumegătoare de tămâie, ceva mâncare, băutură sau chiar bani. Cu coșulețul în mână mormăie în barbă, se rotesc în jurul axei proprii, suflă spre cele patru puncte cardinale și așează frumos ofranda în fața casei. Fac asta zilnic sau de mai multe ori. Nu vei găsi casă care să nu aibă înșirate în jurul său ofrandele din ultimele săptămâni.

Și nu în ultimul rând, festivalele religioase. Serbările. Ce am observat cu uimire e modul la care băieții ăștia sunt implicați în viața spirituală. Când e să se întâmple ceva… cu mic, cu mare se apucă de treabă. Nu există categorie de vârstă, sex sau clasă socială uitată. Cu toții se apucă de treabă și cinstesc zeii cum se cuvine. De exemplu, aveți mai jos poze cu ce am văzut timp de aproape o săptămână, fix la ieșirea din casă.

DSCF9841-Edit

În concluzie. La cele zise nu mai e mare lucru de adăugat. Câteva zile aici și nu ai decât să decizi singur cum și ce. Aspectul spiritual al insulei durează de mii de ani, ani în care ritualurile nu s-au schimbat mult și nici nu și-au pierdut masa critică de fani. Eu nu am văzut atâta… să-i spunem viață spirituală, în toată excursia la un loc până la săptămâna asta în Bali. Deci posibilitățile-s două: ori oamenii ăștia sunt mai nebuni decât toți ceilalți la un loc și construiesc temple în prostie pentru a putea venera aerul care le umple zi lumină, ori insula chiar se află la intersecția unor autostrăzi spirituale cunoscute de mii de ani prin părțile astea și templele, ritualurile sunt concepute într-adevăr pentru a apăra pe locuitorii insulei de… ceva.

Anunțuri

O părere la “Despre monștri

  1. Pingback: La templul ăsta trebuie să intrăm de bunăvoie în gura monstrului | 13

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s