Cred că tocmai am șpăguit un polițist…

Bali, Indonezia, august 2013

Se pare că pentru a conduce un scuter în Indonezia ai nevoie de permis de conducere. Permis internațional de conducere scuter. Adică fix ce n-am. L-am uitat acasă : ).

Mă interesez pe net: merge și fără, dar trebuie să șpăguiești poliția de fiecare dată când te trage pe dreapta, între 5 și 30 USD. Îmi zic: n-am plecat din România ca să dau aici șpagă la poliție. Deci alte variante… Google zice: poți să-ți faci permis din ăsta în Bali, costă 30 USD. Măi să fie! Deci hai să fiu cinstit. Fluier taxiul: Du-mă la Poliția aia de se ocupă cu permisele de conducere turistice! Da, șefu’! Juma’ de oră și 10 dolari mai târziu ajungem. Aici e? Da, șefu’. Bine, pa! Nu era acolo. Sir, go to… Ok, ok.
Fluier taxi: Du-mă acolo! Da, șefu’! Jumătate de oră și 10 dolari mai târziu. Ajungem, aici e ? Da, șefu’! Nu vă supărați, pot să-mi fac și eu permis de conducere? Bineînțeles, numai că e târziu și deja am închis prăvălia. Era 12 jumătate, ziua în amiaza mare. La dracul! Fluier taxi: Du-mă acasă! Jumătate de oră și 10 dolari mai târziu ajungem acasă, beau o bere.

A doua zi dimineață (ora 8, oră la care nu m-am trezit din liceu), fluier la taxi: Du-mă acolo! Știu deja placa pe de rost. Șefu’, mergi să-ți faci permis? Da. Vrei să te aștept? Având în vedere experiența zilei trecute când am tot fluierat după taxiuri, zic: Nu știu, ai idee cât durează? Păi, uite, ora de staționare e 5 dolari. Am eu un prieten la poliție care ne poate ajuta să dureze numai o oră. Perfect. Facem.

Jumătate de oră și 10 dolari mai târziu ajungem. Se repede la primul polițist pe care-l vede și Blblblbl la el. Blblbl și polițistul, îmi ia pașaportul din mână și dispare. Vine taximetristul la mine. Șefu’, 40 de dolari. Pentru ce? Pentru permis. Pentru tot permisul, pentru polițistul ăla de abia l-ai cunoscut, pentru ce? Pentru tot. Nu-i bine, prea mult. Îți dau 30. 35 și facem pace, negociază taximetristul cu mine. Jumătate de oră, 35 de dolari la polițist și 5 dolari la prietenul meu taximetrist mai târziu, aveam permisul în mână. Hm. Fără să mă întrebe nimeni dacă am văzut motoretă până acum. Fără să le arăt permisul meu de conducere. Fără să se uite nimeni la mine. Fără nimic.

DSCF9713

Și pentru ultima oară, jumătate de oră și 10 dolari mai târziu eram acasă, întrebându-mă unde a dispărut suta aia de dolari de am scos-o ieri de la ATM. Dar cu permisul de conducere scuter în buzunar. Și uite așa am încercat să nu dau șpagă polițiștilor în trafic și cred că am reușit să-i șpăguiesc direct la sursă, aka biroul de eliberare permise.

Bun așa, am permis, acum hai să-mi iau scuter. 5 ore am umblat prin soare, caniculă. Dacă la 10 dimineața eram entuziasmat, că acum, să vezi, începem și noi să vizităm insula în sfârșit, la 3 după-amiaza mi se-necaseră toate corăbiile. Toate motoretele din Bali au fost deja amanetate. Toate.
Eram acasă, la terasă. Citeam pe net, Lonely Planet, Trip Advisor, Google, toți. La întrebarea de unde închiriez motoretă în Bali, singurul răspuns pe care l-am găsit a fost… de oriunde. La orice colț de stradă. Știți cum e să primești astfel de răspuns după cinci ore de umblat prin soare?

Cui pe cui se scoate. La sfatul românului pe care l-am întâlnit ieri, am pornit din nou în căutarea scuterului mult râvnit și, în sfârșit, la 4 după-amiaza îl aveam între picioare. Nervi nu mai am, chef de făcut poze nici atât, mi-e sete de bere, foame de mâncare și chef de somn. Laura umblă ca o stafie deja, nici ”mi-e foame” nu mai poate să-mi recite. Auzi, bi, hai sus pe scuter, că te duc într-un loc frumos.
Până la 6 am reușit să mai salvăm din ziua de astăzi fix cheful să fac pozele de mai jos și inspirația să scriu rândurile astea, înainte de culcare. Nici nu știu dacă a fost o zi bună sau nu, dar a fost plină cu de toate. Cum naiba am reușit să șpăguiesc un polițist încercând să fiu sincer și corect?

Anunțuri

2 păreri la “Cred că tocmai am șpăguit un polițist…

  1. Pingback: Poze. Primele zile la Ubud | 13

  2. Pingback: Despre concedii, mașini urâte și plaje de vis | 13

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s