Jocul banilor în Bali

DSCF9759

Sau hai să nu zicem Bali, insula-i mare și nu am vizitat-o pe toată. Jocul banilor în Kuta.

Aici toți localnicii joacă același joc. Poate știți, au și americanii un joc asemănător pentru copii, joc în care agață într-un copac un muțunachi plin cu bomboane, copii au fiecare câte o bâtă și trebuie să pocnească la muțunachi până sar toate bomboanele din el. Cam așa e și cu jocul banilor în Bali.
Turiștii sunt pur și simpu niște ATM-uri umblătoare. E un concurs general aici: cine reușește să jumulească cât mai mult turiștii de cash. E ca în filmele cu karatiști: There is only one rule: there are no rules.
Eu stau la aproximativ 20 m de plajă. În cei 20 m parcurși, indonezienii ăștia încearcă să-mi ia banii de aproximativ 20 de ori: la free tourist information agency, excursions, food, beer, taxi, microbuz ieftin, dar dublu ca prețul taxiului, excursii cu caleașca, cu motoreta, discount la nu știu ce magazin, kebab doar la 10 dolari, doi la preț de unul. Pizza gratis dacă ești client, free flow la nu știu ce club, preșuleț de pus pe plajă, șezlong, masaj, magic mushroom, coke, marijuana, hașiș, tattoo, piercing etc. Iar astea-s variantele bune în care sărăcești aici. Măcar te alegi cu ceva.

Mai sunt și celelalte, care nu se văd, dar te așteaptă după colț: furat geanta, camera foto, telefonul, portofelul, furat pe tine cu totul. Card fraud. False taxi.

Și ultimele, alea comune: cerșit, cerut, sfaturi pe bani, îmbrățișări pe bani, cărat bagaje pe bani, orice pe bani.

Și totuși insula e atât de mișto. Dar jocul ăsta te forțează să pui lacăt la buzunare și să intri în defensivă, altfel în câteva zile ai dat faliment. Și insula începe să nu mai fie așa de mișto când trebuie să eviți ca Neo în Matrix trei superoferte pe minut, trei taxiuri, calești, trei Viagra sau magic mushroom la fiecare zece metri. Începi să fii atent în toate direcțiile, să-i suspectezi pe toți, să nu mai crezi un preț.

Cât vrei pe bere? 2 dolari. O fi bine, o fi rău? Hai că-ți dau unu’ jumate, ok? Nu-i ok, prietene, e 2 dolari. Ai dreptate, am rămas setat de mai devreme, mi-am cumpărat un tricou. Dar… pantalonii ăștia simpatici cât costă? 15 dolari. Îți dau 5. Bine, deal. Serios??? Motoreta cu cât o dai pe zi? De unde ești? Lasă asta, zi cât vrei pe motoretă! La ce hotel stai? La hotel Briza Mării, ai sau n-ai motoretă de închiriat? 15 dolari, șefu’. Pe câte zile o vrei? Pe o săptămână, îți dau 35 de dolari pe toată săptămâna, bine? OK, șefu, deal.

Bi, hai să ne cărăm din stațiunea asta, că m-au căpiat ăștia. Dacă mă întrebi câți ani am, o să încep să negociez.

Hai. Cum facem?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s