Indonezia, începutul (partea a treia)

Primele părți, aici și aici.

Berea

Pornim încet spre nu știu unde prin binecunoscutul noroi, praf și… nimic. Toți ne zâmbesc, rucsacii sunt grei, atmosfera e umedă ca o saună cu aburi. Taximetriștii ne claxonează, la toți le facem semn că nu vrem să ne ducă nicăieri. Tot întrebând ajungem la portul de curse domestice. Trage un motociclist lângă noi, ne-oprește din drum, ne zice că nu acolo trebuie să mergem. Să-l cred, să nu-l cred. Îl cred. Dă-i înainte. Ajungem din nou la portul internațional. Aici o fi? Nu, nu, tot înainte. Rucsacii au două tone, afară-s o sută de grade feeling like o mie, răbdarea mi s-a terminat, sunt un pachet de nervi transpirați, însetați și fămânzi. Mă simt ca o bombă cu ceas, îmi sună prin cap numai sfaturile deștepte ale altora care au mai trecut pe aici: calmează-te, nu te enerva. Nu se rezolvă nimic cu nervi. Guzfraabaaa.

Hello, hellooo. E un moș cu chipiul alb, a stat la coadă de bilete după mine. Zâmbește din toată fața, ne cheamă la masa lui. Stă la o masă de plastic în fața unui garaj plin de marfă de minimarket. Cu coada ochiului observ un frigider. Beer? întreb în timp ce las rucsacul să curgă de pe mine spre colțul mesei. Beer, răspunde vânzătoarea fără dinți întinzându-mi o cutie de Tiger. Are pe fața dințiless o mască de fericire de zici că a câștigat la loto doi europeni la masă.

Fix după cinci minute am desfăcut a doua bere, după ce-am făcut cunoștință cu toți indonezienii din cârciumă, am schimbat adrese de Facebook și au făcut poze cu animalele din Madagascar, the movie. Berile ne-au mai liniștit, destins. Încep să funcționez pe modul relaxat, să văd viața mai roz. Întreb unde-i portul pentru feribotul de Jakarta. Acolo, îmi explică indonezienii arătându-mi un câmp înnămolit fix peste drum. Unde???!!! Acolooo!!!!

Of.

Portul de plecare

Bi, hai să vedem, trebuie să găsim locul de unde luăm feribotul. Trecem strada, lângă câmp e o hală industrială imensă din tablă albastră. În fața halei câteva bănci de scândură rupte ca vai de ele. Pe una dintre ele, moșulețul cu chipiul alb, prietenul nostru de mai devreme. Ne vede, ne face semn să ne-așezăm. Stăm. Eu trag un pui de somn, Laura ne păzește. Mă trezesc pe la 1, moșul dispăruse. Bi, de ce stăm noi aici? Nu știu. Nici eu nu știu. Ia să fac eu câțiva pași și să arunc și-o privire în hală să văd ce-o fi și acolo.

Hala, burdușită.  În ora în care am ațipit hala s-a umplut cu indonezieni, toți blblbl unul la altul cu țigările în bot. Bi, ia hai să ne burdușim și noi în ăștia aici, nu ar fi bine să se împingă unul în altul înăuntru cât timp noi dormim afară, fiecare pe banca lui. Știu ei ceva.

Nu, nu știau ei nimic. Ne-am burdușit în hala superaglomerată o oră jumătate până să se întâmple orice. Timp în care ne-am împrietenit și cu hipopotamul și cu pinguinii din Madagascar, the movie.

Animalele

Hipopotamul este un englez pe nume Neil, care călătorește cu bicicleta în jurul lumii. A venit pe bicicletă din Anglia până în Indonezia, are 40 kg de bagaj pe bicicletă, un tricou pe care scrie mare UNICEF și mult chef de vorbă. A durat un an și patru luni excursia până aici, va mai dura doi ani jumătate, inclusiv Americile de la sud la nord, din Chile până în Canada.

Pinguinii sunt o americancă și un peruan care călătoresc Couchsurfing style ținându-se de mână. 5 ”turiști” eram în hala plină cu peste 2000 de indonezieni, toți holbându-se la noi cu țigara-n bot. Aici fumatul e sport național, cam ca la… Vaslui. Hala aia putea să găzduiască liniștită titanicul, așa era de mare și indonezienii au făcut ceață în ea, trăgând din țigările neimpozitate suficient.

Ne-am împrietenit, am făcut cerc și am încercat să ținem piept mulțimii prietenoase cât de bine am putut.

DSCF9226-EditDSCF9236-Edit DSCF9232-Edit

Anunțuri

O părere la “Indonezia, începutul (partea a treia)

  1. Pingback: Vaporul | 13

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s