Singapore, ultimele gânduri

DSCF8785

În afară de cele povestite deja, ce ar mai fi de zis?

Singapore e o destinație scumpă de concediu. Cât de scumpă? Hmm. Păi să zicem așa: am cheltuit mai mult în Singapore fără să plătim cazare și masă decât am cheltuit în total în orice alt loc am fost până acum. Sau… Scumpă, frate, ce nu-i clar? SCUMPĂ!

E de mers în Singapore dacă vreți să vedeți cum arată o utopie. O țară în care toată lumea muncește și toată lumea are bani. O țară fără gunoaie, fără maidanezi, fără nimic din ce nu trebuie să fie. O țară în care politicienii și funcționarii publici muncesc cot la cot cu cetățenii. O țară în care budiștii, creștinii și musulmanii sunt prieteni și merg la aceleași școli, la aceleași petreceri, la aceleași filme, fiecare îmbrăcați în propriile haine tradiționale și toți vorbind engleză între ei. O țară în care oamenii sunt politicoși unul cu altul și miloși cu cei nevoiași. O țară în care nu merge și așa, în care dacă ceva trebuie făcut o să fie făcut. O utopie, un SF. 

Își iubesc Singaporezii țara? Fără discuție. Până la urmă au și motive. Și când zic și-o iubesc, nu e ca la noi. Aici băieții ăștia își susțin declarațiile cu bani din buzunar. Ca să luăm un scurt exemplu, ca și noi, ei organizează de ziua lor națională o paradă. Elicoptere, avioane, cântece, discursuri, dansuri etc. Costă 150 de dolari biletul de intrare la paradă și biletele se termină cu muuulte luni înainte de eveniment. Cei care nu-și permit nu stau acasă cu mâna-n pantaloni, ies pe partea cealaltă a râului și cască gura de la distanță, așa cum am făcut și noi:

DSCF8947-Edit-2

 

M-aș mai întoarce în Singapore? Nu, poate doar pentru a mă revedea cu noii mei prieteni. Aș vrea să trăiesc și să lucrez în Singapore? Nu, utopiile-s pentru visat nu pentru trăit în ele. Îi admir pe oamenii ăia pentru ce au realizat acolo? Fără discuție.

Ce sfat aș da cuiva pe care-l bate gândul să își petreacă două, trei zile de concediu aici? Nici unul, distracție plăcută. Orașul se deschide singur ca o carte, nu ai nevoie de nici un sfat. Deschide-ți ochii și mintea, gândește-te că oameni au făcut lucrurile de pe aici.

Se poate și altfel. Utopiile există, nimic nu e imposibil. În Singapore cineva a venit cu ideile hai să facem pământ, hai să facem să plouă, hai să desalinizăm marea și să facem apă dulce și altele ca astea și nimeni nu i-a răspuns: imposibil, nu se poate, merge și așa. Imposibilul e posibil și metropola asta este dovada. Vă las pe final cu poze de la un show ireal de proiecții holografice. Ne revedem în Indonezia. Enjoy!

DSCF8849

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s