Cum e să călătorești ( ep.3) I’m from România

Două întrebări capeți înainte ca cineva să vrea să-ți afle numele

Prima întrebare este de unde ești. Where are you from? O auzi zilnic, de multe zeci de ori. Pe stradă, la restaurant sau la hotel, cei mai vorbăreți vor veni la tine și te vor întreba de unde ești. Cumva țara de unde vii este primul lucru pe care cineva vrea să-l știe despre tine. Stai și te gândești, ce importanță are, până la urmă, ce informație primește prin această întrebare. Te gândești. Ce prostie, de ce mă tot întreabă asta? Lăsați-mă-n pace! Până când te auzi punând aceeași întrebare colegului care bea o bere la masa de lângă tine și pare că ar vrea să intre în vorbă cu tine.

I’m from Romania

Te auzi spunând cuvântul ăsta de atâtea ori până începi să te întrebi ce naiba înseamnă. Și totuși ce transmit mai departe când spun că sunt din România? Care-i informația concretă transmisă? Începi să-ți aduci aminte de tot ce se întâmplă în țară. De hoție, de prostie, de corupție, de scârba pe care o aveai când deschideai știrile și citeai despre faptele compatrioților tăi. Te cutremuri. Nu, nu, nu asta vreau să transmit. Nu vreau să spun că sunt dintr-o țară în care 70% din compatrioții mei au ales un hoț, un repetent și un securist să-i conducă în următorii 4 ani. O țară în care câinii omoară copii în stradă și singura soluție pe care și-o pot imagina marea majoritate a compatrioților mei e să-i omoare pe toți. Câinii, în primă fază. Și iar auzi: where are you from?

I’m from România te auzi spunând aducându-ți aminte de știrile din presa internațională despre România. Oare ce înțeleg băieții ăștia când le spun că-s din România? Oare își aduc aminte de lebedele vânate prin capitalele europene de compatrioții mei? Oare-și aduc aminte de Hagi și de Nadia? Oare-și aduc aminte de europenii care solicitau sus și tare respectarea statului de drept în România în timp ce majorității românilor li se rupea de acest aspect și voiau doar un kil de ulei înainte de vot și pe Mircea Badea președinte?

Ce-nțelege un malaezian când aude I’m from Romania? Ce-nțelegi tu, române? Cel mai probabil acest I’m from Romania are un alt înțeles spus unui italian, neamț, american sau malaezian. Cert este că toți până la unul pun această primă întrebare.

După care, urmează:

What do you do? Ei, călătoresc, vin din… Nu, nu. Care-i meseria ta. Meseria? Da, meseria.
Meseria îți este a doua caracterizare. Economist, contabil, IT-ist, fotograf. Oamenii vor să știe. Ce știi tu să faci? Sunt economist. Aha. Adică habar n-ai să faci nimic. Veriga slabă.

De abia acum urmează what is your name.

Înainte de toate vii de undeva și știi să faci ceva. După care ai un nume și ești o persoană. Așa funcționează. În ordinea asta.

Ca să înțelegeți mai bine: nu poți fugi de ce face Ponta în București. Dacă Vasile votează un infractor în parlament, te afectează în Malezia, da. Pentru că ești din România. Când Iliescu rânjește-n România, la 23 de ani de la revoluție, la televizor, da, se simte până la capătul pământului.

Sau altfel spus: după 10 zile în care m-a ținut la ea în casă, indianca mea din Singapore care acum îmi spune ”son”, mă-ntrebă timid: Zi-mi Alex, those gipsies from Italy I always see on TV, are they really from Romania? Intru-n pământ spunând Yes, they are. Sunt de-ai mei, Khurshid, înțelegi?
Sau: două zile am petrecut cu un englez pe un vapor. Pe la 40 ani, face înconjurul lumii pe bicicletă, râdem, glumim, alea, alea, îl intreb: Zi, măi, Neil, de când ai plecat tu de acum un an jumătate, după juma’ de glob biciclită, te-a furat cineva, pe undeva? Nu. Dar adevărul este că nu am fost în România încă, mi-o trage scurt și fără drept de apel.

 

PS: care aveți comentarii idioate despre frumusețile patriei, frumusețea protestatarilor sau cei trei olimpici români la olimpiadele de matematică păstrați-le pentru voi. Nu asta era ideea.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s