Două scurte

George Town, Penang, Malaysia iulie 2013

Despre Trip Advisor, Lonely Planet și altele asemenea.

Vreau să vă zic astăzi despre ghidurile astea de călătorie care par că știu totul. Da, sunt scrise de scriitori experimentați. Da, au ratinguri de la alți călători. Da, sunt pline cu tips-uri și sugestii despre cum să și ce să. Da, sunt cea mai bună sursă de informații posibilă atunci când pleci într-o călătorie. Nu, nu poți pune bază în ele.

Știți cum funcționează? Să zicem că Chen este un chinez micuț, care are un hotel micuț în Georgetown, Malaezia. Presupunem că dă norocul peste el și îi trece pragul unul din redactorii Lonely Planet, îi face un review bun și-i bagă hotelul în ghid.

Instantaneu hotelul i se umple. Mii de backpackeri umblă cu ghidul în mână și se îngrămădesc toți la ușa lui Chen pentru că, nu-i așa, e recomandat de Lonely Planet. Chen, văzând că are hotelul plin, ce face? Stă și bea un ceai, admirându-și portofelul cum se îngrașă încetul cu încetul. Și-i vin idei. Adică de ce să nu crească prețurile – turiștii ăștia au bani. Cum să văruiască, ce dacă s-au murdărit pereții? Între timp să nu primească turiști, el ce mai câștigă? Lasă că schimbă lenjeria la anul, de ce să facă investiții anul acesta dacă merge și așa?
Și-n câteva luni hotelul lui Chen ajunge cu geamuri lipsă, așternuturi mizerabile și pereți distruși. Prețurile-s duble deja față de media locului. Turiștii tot vin, pentru că, nu-i așa, apare în Lonely Planet și… unde să se ducă în altă parte?
Deci, dragii mei, cu părere de rău, nivelul meu de-ncredere în ghidurile de călătorie e apropiat de nivelul meu de-ncredere în Parlamentul României. Cele mai sigure informații pe care le poți lua din aceste ghiduri sunt cele legate de… localizarea cât mai exactă a centrului orașului. Și cam atât. Unele lucruri trebuie să le descoperi singur, cum ar fi restaurantele bune, hotelurile confortabile și… cam totul.

Ei bine, aici mai e și reversul medaliei. Mă-ntreabă o prietenă la ce hotel stau în Georgetown, pentru că-i povestisem că e super. Dau rapid un search pe net, găsesc linkul de Agoda. Enter. Nu știu cum să ies mai repede. Cum să-i trimit fetei linkul ăsta? Pozele arată de parcă ar fi fost făcute la spitalul de psihiatrie. Imposibil să fie același hotel. Da, uite, recepția seamănă. Ei bine, tâmpiții au făcut poze cu picioarele și le-au încărcat pe Agoda. Și nici naiba nu vine la hotel, te uiți la poze și dai next din reflex, fără să te gândești. De asta hotelul e gol, prețurile-s la jumătate față de celelalte hoteluri din jur, calitatea e… net superioară. Cred că-i una din cele mai bune cazări ce le-am avut în excursia asta. Și e așa, probabil, fiindcă au greșit pozele pe care le-au încărcat pe net.

Dovada:

Primul hotel, cules de pe net, review uri bune

DSCF4178 DSCF4179

Al doilea hotel, prețul la 60% din primul, găsit la fața locului:

DSCF4182 DSCF4183 

Cum lucrează chinezii când vor ei

DSCF4173

Chinezii îs foarte tari. Sau cel puțin chinezii de prin China Town din Malaezia. Lucrează doar când vor ei. La propriu.
Găsește Laura un magazin chinezesc în Georgetown de unde-și cumpără un pachet de biscuiți. I-au plăcut. Trei zile l-am căutat să își mai cumpere un pachet. Chinezul n-a avut chef să deschidă, ce, care-i problema?
Între 2 și 5 succes dacă ți-e foame! Toți chinezii închid, mănâncă și-și fac siesta. E prea cald. Succes dacă ajungi în oraș între 2 și 5 și vrei să te cazezi. Nu e nici naiba la recepție în hoteluri. Succes dacă vrei unele feluri de mâncare seara, nu, alea se fac doar dimineața. Dacă vezi ceva ce-ți place, cumpără pe loc, cine știe când mai deschide chinezul magazinul.
Și uite așa, layout-ul cartierelor chinezești din Malaezia e tot timpul altfel, de fiecare dată sunt alte magazine deschise și altele închise. Totul e altfel.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s