Despre George Town (I)

George Town, Penang, Malaezia, iulie 2013

DSCF4449

Azi vă povestesc câte ceva despre orășelul din Malaezia de unde nu ne-am dat duși timp de muuulte zile.

Să începem cu câteva date practice:

Wikipedia

Acum câte ceva de la fața locului. Noi am ajuns aici seara, destul de târziu. Aici ne-am dat seama că noi ne cam obișnuisem cu viața la țară în India și Thailanda. Când pe gemulețul microbuzului au început să se deruleze zgârie norii și autostrăzile cu 4-5 benzi ale Malaeziei ne-a luat puțin amețeala. Primele senzații au fost aproape claustrofobe, mai ales când microbuzul ne-a lăsat fix într-o stație de autobuz construită strategic la parterul unui turn de nici mai mult nici mai puțin de 65 de etaje.
Cum ziceam, prima seară a fost marcată de o dezorientare puternică. Încă zen și cu mintea la plajele Thailandei, turnul respectiv ne-a stat deasupra capului toată seara, dimineață m-am trezit tot cu ochii la el.

Lumina dimineții ne-a mai liniștit. George Town nu este tocmai capitala mondială a zgârie norilor, cum ne-am făcut noi repede prejudecăți cu o seară înainte. E doar un… Sibiu… cu câteva (nu multe) blocuri mai înalte.

De ce e Georgetown-ul special și ce-l recomandă pentru a fi pe lista patrimoniului cultural UNESCO?
Păi: pe insula asta trăiesc în armonie chinezi, malaezieni și indieni în același oraș, unul lângă altul. Cum se traduce asta? Se traduce în primul rând prin faptul că pe aceeași stradă găsim biserică lângă moschee lângă templu budist și nimeni nu are nimic de împărțit cu nimeni. De asemenea se traduce prin faptul că putem mânca mâncare indiană lângă un restaurant cu mâncare chinezească , peste drum de un restaurant malaezian, care e lângă o cafenea cu specialități europene.
Peste amestecătura asta de culturi adăugați faptul că Malaezia a fost colonie englezească până târziu în secolul 20, deci orașul e plin de arhitectură colonială, și veți înțelege ce amestec delicios de cultură se găsește în orașul ăsta.
Ei bine, partea interesantă este că malaezienii sunt conștienți de avantajele acestui amalgam cultural și-l cultivă. Sunt mândri de diferențele culturale care le modelează micul orășel. Aici musulmanii nu se ocupă cu aruncatul în aer al creștinilor, iar aceștia din urmă nu încearcă să-i creștineze pe buddhiști. Cumva, reușesc să se înțeleagă, să priceapă că acest contrast cultural le definește orașul și să construiască plecând de la această bază, în continuare.

Va urma

Anunțuri

2 păreri la “Despre George Town (I)

  1. Pingback: În Penang. Reveniri. | 13

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s