Mâncarea pe Ko Phangan (I)

În primul rând mâncarea thailandeză e delicioasă. Toată. Aici am mâncat cele mai bune mese din viața mea, mâncarea e o poveste întreagă.
În al doilea rând, mâncarea thailandeză e picantă. Picantă nu înseamnă cum credem noi în România, ketchup iute de la Tommy, picantă înseamnă că nu-ți simți buzele după o supă și să  nu te simți capabil să-ți închizi gura.
Și nu în ultimul rând, în bucătăria thailandeză, gusturile se amestecă în aceeași mâncare. Dulce cu sărat, cu iute și acrișor. Cu cât mai multe cu atât mai bine.
Da, folosesc și lemongrass, planta asta poate scoate din minți pe cineva neavizat. La prima vizită în Thailanda am urât-o, le spuneam la restaurant să se abțină cu lemongrass-ul, acum Laura îmi face ceai din lemongrass și e delicios. Dacă nu vă place mâncarea poate fi de la lemongrass.

Să o luăm organizat.

Unde se mânăncă in Thailanda?

Peste tot. Thailandezii au o cultură a mâncării foarte dezvoltată, cred că întâi construiesc restaurantul, după aia hotelul sau casele. Totul se învârte în jurul mâncării.

Dar ca să facem o categorisire:

În piață.

Piața de mâncare din Thong Sala începe pe la 3-4 după amiaza. Adică cine știe să gătească și are o motoretă modificată, o încarcă cu o butelie și o umbrelă, agață de ea toate cele trebuincioase și pornește să facă de mâncare în piață. Recomadare: totul e bun. Grijă la curry-uri, sunt foarte foarte iuți. Recomand peșticii la grătar, de pe grătar, salata de papaya, shake-urile de fructe (costă 2 lei și-s delicioase).

DSCF1481

Un fel de mâncare costă în jur de 50 bahți, respectiv între 3 și 8 lei.

Restaurante locale.

Le recunoști după faptul că nu par restaurante. Dacă te întrebi de ce gătește mamaia aia pe marginea drumului la butelia aia improvizată, află că pentru tine gătește. Iar dacă te întrebi ce gătește, află că gătește cea mai bună mâncare pe care ai mâncat-o. Recomand pentru cine ajunge pe aici: Mama Pooh de pe coasta de vest, cel mai bun pad thai de pe insulă, și restaurantul de vizavi de 7eleven-ul din Chalocklum, nu chiar cel de pe colț, următorul, pentru cele mai bune pachețele de primăvară.

Un fel de mâncare costă între 30-80 bahți, respectiv între 3 și 8 lei.

Restaurantele turistice.

Seamănă cu cele pe care le cunoști, cele de acasă. Sunt pline numai de occidentali, sau goale de tot, prețurile triple decât la cele de mai sus. Noi nu prea am dat buzna în aceste restaurante, iar când am îndrăznit, mâncarea nu a strălucit. N-am recomandări la această categorie.

Un fel de mâncare costă între 100-400 bahți, respectiv între 10 și 40 lei.

Noi folosim cam aceeași strategie ca în India: ne așezăm acolo unde vedem thailandezi mâncând.
Despre precauții. În afară de iuțeală, nu-ți fă griji de nimic. În cele două luni din Thailanda, am mâncat fix ce am vrut din meniu, fix din restaurantul în fața căruia ne-a prins foamea. Sunt vesel și sănătos, și așa am fost în toată perioada asta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s