Despre Ko Phangan

Despre Ko Phangan

Să vă descriu puțin insula de care m-am îndrăgostit în ultima lună. Nu am pretenția că descrierea e exactă, că am descoperit toate secretele, nici măcar nu pot avea pretenția că nu m-am lăsat păcălit de aparențe.
Încerc să vă descriu insula așa cum am înțeles-o eu în cele puțin peste treizeci de zile fericite de extrasezon pe care le-am petrecut aici. În zilele următoare voi posta câteva chestiuni practice legate de cum ne mișcăm pe insulă și de ce e bun de mâncare pe aici.
Pentru început aveți câteva detalii aici și aici.

Harta:

41

De aici.

Ko Phangan e sora mijlocie a insulelor apropiate Ko Tao și Ko Samui. După cum îmi spunea amicul meu ieșean, Ko Tao e preferata diverilor, Ko Samui e pentru cei cu pretenții, Ko Phangan e pentru restul.

În primul rând trebuie să menționez că mai totul se petrece pe insulă în apropiere de coastă. Aici se găsesc aliniate frumos majoritatea stațiunilor, ”orașul” și mai tot ce înseamnă activitate. Centrul insulei e bine împădurit și delurit. Dealurile sau muntișorii sunt suficient de înalți și de abrupți încât să fie străbătuți de puține drumuri practicabile. Prin urmare, pe lângă faptul că jungla este străbătută de puține drumuri accesibile cu o motoretă normală, jungla ascunde mare parte din secretele insulei, care te îndeamnă la explorat.

Vei putea găsi în junglă:

  • resorturi și cazări de poveste bine ascunse, din care noaptea vei asculta cum pădurea vorbește cu tine
  • cascade miraculoase
  • restaurante pe vârf de munte unde vei savura o cafea cu insula la picioarele tale
  • diferite Elephant Safari care te vor purta adânc în junglă pe spinarea elefanților
  • petreceri cu muzică electronică și spectacole de laser proiectate direct pe verdele închis al pădurii în noapte

și câte și mai câte.

Revenind la plajele și drumurile noastre.
În nord se găsește Chalocklum, sătucul în care am fost noi cazați. Mic și neturistic, cu două porți pe care scrie mare Fisherman Village, doar-doar s-ar opri ceva turiști flămânzi să savureze niște fructe de mare proaspete la restaurantele pescărești de pe plajă. Găsim în sat un hotel (unde în perioada asta nu am văzut pe nimeni) și câteva resorturi cu bungalouri pe plajă.
De la Chalocklum pleacă un drum care taie insula în două, spre sud, până la Tong Sala, orașul insulei. Oraș, vorba vine, e suficient de mare să-i dai o tura pe picioarele tale-n 20 minute. Aici poți să faci aprovizionarea cu tot ce nu găsești la tine-n sat, are două supermarketuri cam un sfert cât un Carrefour cum trebuie din București, piață de legume, pește și fructe de mare, night market de mâncare gătită și câteva standuri de tricouri chinezești. Câteva guesthouse-uri, hoteluri și cafenele și asta-i tot. Liniște și pace. În afară de târgul de sâmbătă nimic nu se întâmplă în Tong Sala. Ca la Mangalia. De la Chalocklum la Tong Sala faci 15 minute cu motoreta.
De la Tong Sala pleacă un drum spre est, pe coastă, trece prin Ban Tai și ajunge-n Haad Rin. Ban Tai e un fel de Costinești sat, Haad Rin e Costinești toată ziua. La Ban Tai se găsesc de toate, de la guesthouse-uri și hoteluri ieftine până la baruri de unde poți pleca, pentru un preț, acasă cu thailandeza (sau thailandezul, destul de greu de detectat diferența) inimii tale. În Haad Rin se întâmplă Full Moon Party. De asemenea, mai toate petrecerile insulei se găsesc aliniate lângă Ban Tai sau Haad Rin. Dacă vrei să petreci, aici e locul. De la Tong Sala la Haad Rin drumul e bun și frumos, faci cu motoreta 20-30 minute.
Din Ban Tai pornește un drum spre Nord, prin junglă , către Than Sadet și Thong Nai Pan Noi. Drumul pe motoretă e pentru cei curajoși, are porțiuni foarte prăfuite și e o aventură continuă. Până la Than Sadet faci cam 20 minute. Than Sadet e unde mergi dacă vrei natură. În afară de două beach baruri, o cascadă și câteva bungalouri nu e nimic aici. De asemenea, e și cea mai frumoasă plajă a insulei din punctul meu de vedere.
Thong Nai Pan Noi e un fel de Mamaia insulei, bine izolat, plaja foarte bună, resorturi mai fățoase.
Rămâne să vă mai spun despre coasta de vest a insulei. Tot între Chalocklum și Tong Sala mai merge un drum, mai lung, pe coasta de vest. Dacă la Chalocklum e liniște și puțin turistic, Haad Rin e balamuc și distracție, Than Sadet e natură, Thong Nai Pan Noi e Mamaia insulei, coasta de vest e undeva la mijloc între toate astea, încearcă să împace și capra și varza. E locul unde le ai pe toate sau, poate nu ai nici unul din lucrurile acestea până la capăt. Depinde de perspectivă, relativitatea, bat-o vina.
Cam astea-s punctele principale, între locurile astea ne-am învârtit în ultimele 30 zile. Să nu credeți că asta-i totul. Nici pe departe. E doar începutul, de aici începe explorarea insulei. Ce pot să vă zic e că zilnic insula asta m-a făcut să mă bucur de câte ceva, în fiecare zi am găsit câte ceva nou. Insula pare mică dar nu e, dimensiunea e ideală. Te împrietenești repede cu ea, dar nu ajungi să o cunoști complet nici după ani.
Vă las cu poze de la ultima sesiune de explorat coasta de vest.
Bibi

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s