De-ale gurii – sticky rice cu mango

Laura a gătit azi. Sticky rice cu mango. Mâncarea, sau desertul ăsta, descrie perfect modul în care abordează thailandezii mâncarea. E desertul, aperitivul sau snack-ul perfect de servit… oricând.

Filozofia gastronomiei thailandeze, așa cum am înțeles-o noi până acum:

Dacă e dulce, trebuie să fie și sărat.
Supa trebuie să fie acrișoară-dulce-picantă.
Felul doi trebuie să fie acrișor-sărat-dulce.

Grătarul de pui, porc, este uns din belșug cu un sos dulce. Să nu crezi că reușești să mănânci grătarul grătar. Grătarul e grătar thailandez, adică dulce.
La peștele la grătar primești un sos iute-dulce.

Dacă nu ai două trei gusturi în același timp înseamnă că ai greșit restaurantul și ai ajuns la McDonalds.

STICKY RICE CU MANGO

(scris și descris de Laura)

Orezul lipicios se pare că e un orez aparte, se mai cheamă și glutinous rice din câte am văzut pe Google, și e alb lăptos. Thailandezii îl gătesc la abur, nu îl fierb direct în apă, și au jucării speciale pentru asta – rice steamer. Atunci devine ușor sticlos ca aspect și capătă acea nevoie de tovărășie între boabe – se lipesc drăgălașe în guguloaie și poți să le modelezi cu mâna.

Pentru desertul minunat se încălzește bine cam jumătate de cană de lapte de cocos cu 2-3 linguri de zahăr și un sfert de linguriță de sare, care se adaugă apoi peste o porție de orez fierbinte (eu îl cumpăr deja „aburit” de la o tarabă din vecini) și se ține acoperit până absoarbe toată magia. Sare, pentru că thailandezii au înclinația de a îmbina gusturi si texturi.

Mango e servit proaspăt lângă orez, e pafumat, dulce, moale și răcoritor, se topește în gură în perfectă antiteză cu orezul sticky, care se lipește năzdrăvan și e ușor gumos.

Pentru textură, am avut bucuria să descopăr la una dintre porțiile „cercetate” până acum un fel de linte galbenă crocantă presarată peste orez.

Mniam!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s