Ce zi buna!

Varanasi, India, Aprilie 2013

Ce zi bună, spune Laura cu un ton ce nu lasă loc de îndoială. E în același film ca și mine.
Zece minute mai târziu: Sunt fericită.
E bine. E seară, tocmai am mâncat, ceremonia s-a încheiat. Să vă povestesc ziua de astăzi.
Ne-am trezit pe la 11. Până la 12, Laura a încropit o salată de fructe, bombănind într-una că n-are banane. Am avut: mango (bunișor, dar nu foarte), portocale verzi (da, portocalele nu sunt portocalii, sunt verzi), papaia (necopt, nu l-am putut mânca, l-a servit o capră mai târziu) și un fruct ciudat pe care l-am desfăcut cu desfăcătorul de conserve, l-am gustat și l-am aruncat direct, înjurând. Am coborât să cumpăr banane și m-am întors cu struguri. Banane n-a vrut să-mi vândă, mi-a pus placa they’re not good, they’re too hard. Ok, struguri să fie.
După salată ne-am jucat jumătate de oră cu băiețelul gazdelor care s-a tot încăpățânat să mă deseneze pe Ipad.


Am prins un moment în care n-a fost atent și am fugit în oraș. Ne-am oprit la templu, unde am luat o jumătate de oră pauză și m-am delectat cu un cartof acoperit cu indian street food. Laura a topit o jumătate de borcan de peanut butter cu biscuiți.


Am luat-o la pas, cuminte, spre faleza fluviului. După nici un minut ne-a agățat un moșulică: Hello, Sir, how are you, do you want boat trip? No, maybe tomorrow (le place asta cu tomorrow). Ok, 200 RS, best at 5:30 a.m. Ok. My name is Rashkumar. Same, Same, adaugă, arătând prin gesturi că va fi îmbrăcat la fel. K, by!

Ne-am pornit din nou, la pas, spre centru. După câteva momente Helloo, hellooooo…. Come heereee… comeeee, comeeee…. Leave shoes there, come in, come in. Ne-am conversat cu holy man ul spre 20 minute. S-a bucurat ca un copil, nu voia nimic de la noi – să ne servească un ceai, un chapati, ce vrem noi. Să mergem la Ashram, să medităm, când ne-ntoarcem în India. După două poze și promisiunea că ne-ntoarcem mâine să ne dea nu știu ce colier, am plecat în căutarea următoarei aventuri.


Aventură care apare cam în jumătate de oră, când, pe stradă, un moșulică îmi întinde mâna. Ezit un pic, dar îi strâng mâna. Când colo, începe să-mi maseze palma și antebrațul spunând în același timp: Don’t worry, no money. Văzând că n-am cum să-l conving să-mi dea drumul la mână și dacă tot nu vrea bani, să mă simt bine, măcar. Fără să-mi dau seama am ajuns în următoarea poziție:

În timp ce mă chinuia puternic, moșul îmi șoptea duios, în ureche: your body happy, you happy, me happy, 500 RS. Am scăpat după lungi discuții doar cu 150 RS.
Masat de numa-numa, am oprit iar la street food, unde am băgat rapid 3 vegetable samosa (bune să te lingi pe degete). Și am pornit spre casă, de data asta prin oraș. La fiecare sfert de oră, pauză de ceai, să nu obosim. Ceaiul bun, 30 de bani în banii noștri, afară răcoare, sunt în India, ce pot să mai vreau de la viață?
La guesthouse, acasă, pe acoperiș sesiune de Yoga, live. Ne-am întors de unde am plecat, la templu, și ne-am înfipt direct pe scări cu o pungă de alune prăjite sub nasul nostru. Ne-am întreținut cu trei copii vorbicioși care tot încercau să ne vândă lumânări-bărcuțe, de dat drumul pe fluviu, pentru noroc.
What do you whant to do when you grow up? I don’t know, I might die untill then, I’ll see about that when I’m grown up.
De două ori, același răspuns. Aici nu se pornește-n viață dorind s-ajungi doctor sau astronaut.
Do you go to school? Yes. Do you like it? Yes, very much. Really? Yes.
Două ceaiuri mai târziu, după ce am admirat generația nouă de pictori contemporani, ne-am deplasat douăzeci de metri spre terasa restaurantului unde am servit masa, am scris postul ăsta și am încheiat ziua admirând dexteritatea băiatului care ne-a servit dimineață cartoful indian.


Da, a fost o zi bună.

Anunțuri

3 păreri la “Ce zi buna!

  1. de departe cel mai amuzant post din toata calatoria voastra, inca avem lacrimi de ras (eu si Raluca) si incepem sa il citim din nou. fff frumos, va pupam!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s