Din nou, cu trenul

New Delhi-Jaipur, aprilie 2013

Neața
Având în vedere că înainte de plecare mulți s-au distrat imaginându-mă cum o să fac turul Indiei pe tren, mă simt dator cu o scurtă descriere.
Azi avem în meniu trenul de zi, New Delhi – Jaipur 06:05-10:30, clasa CC (indiferent ce înseamnă asta, tot trenul e clasa CC). Preț 8.5 USD/călător.
Pe exterior, nimic special, trenul arată ca un tren de poștă. Asta a fost prima mea impresie. În interior, fotolii de piele ”ecologică”, 3+2 pe un rând, aer condiționat, loc la picioare de două ori cât în avion, scaunele comode, tăviță și suport de pahar, priză, totul civilizat și bine pus la punct.
La 6:05 plecăm, am zis.
La 6:07 vine controlorul. Să vezi minune. Nimeni nu dă șpagă, toți au bilet cumpărat. Mare ți-e grădina, Doamne.
La 6:10 vine ziarul The Daily Mail, în engleză. Vine, vorba vine. Suntem serviți de 2-3 chelneri în uniforme identice.
La 6:12 vine apa plată. 1l de căciulă, sticlă sigilată și bonus, pahare de unică folosință.
La 6:15 tăvițe pentru toată lumea. Cănițe, biscuiți și un pliculoi pe care scrie Tea Set (plic de ceai, zahăr, lapte praf). În scurt timp apar și termosuri (câte unul de fiecare) cu apă clocotită, să ne facem frumos fiecare ceiuțul de dimineață.
………………………………………………….
Am o pauză, trebuie să vă descriu ziarul. 36 pagini color, pe engleză, după cum ziceam, a fost o plăcere lectura. La cât îmi pasă mie de știrile din India, sau de știri în general în perioada asta a vieții mele, am trecut prim prima jumătate a ziarului cu mare plăcere. Politică, economie, social, cancan. 1-3 știri pe pagină, fără semnul exclamării, fără chenar roșu, fără font de 27 cu caps lock, fără senzațional, fără nimic.  Fără să țipe nimeni la tine din paginile ziarului. Doar ce s-a întâmplat și de ce. Nu am citit opinii, interpretări, nimic. Faptele și gata. A fost ca o gură de aer proaspăt, comparativ cu ziarele noastre pe care e aproape imposibil să le citești fără un rictus de indignare, scârbă, rușine.
Laura-mi șoptește într-o ureche: ”poate din cauză că ăștia fac pe bune facultatea”. Poate. Sau poate pentru că sunt atât de mulți încât ajung să scrie la ziar doar La creme de la Creme. Poate. Sau poate-s doar altfel.
Oricum ar fi, aici ar trebui trimiși jurnaliștii români în training să învețe bunul simț. În India.
………………………………………………….
La 8:05 vine micul dejun. Pâine, unt, gem, suc de mango (varianta Tropicana, dacă mai țineți minte) și niște găluște de legume + legume sote. Miaaaam!
La 8:20 al doilea Tea Set, ceșcuțe, termos cu apă clocotită.
Cam atât. Postul ăsta-l scriu din fotoliu, cu laptopul în brațe, admirând din când în când peisajul rural al Indiei. Deci cum sună viața pe tren?

Anunțuri

2 păreri la “Din nou, cu trenul

  1. Ma bucur pentru voi ca experimentati si alte obiceiuri in calatoria cu trenul. Dupa cum povestesti….. pare chiar mai fain sa mergi cu trenul decat cu masina. Nu aveti in plan sa inchiriati vreo masina?
    Distractie placuta in continuare!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s