Viața în tren

Cum se derulează o zi în tren?

După cum v-am zis, am adormit probabil pe la 6, încercând să diger toate întâmplările zilei trecute.

Pe la 7-8, un ins urât în ușă, pardon, perdeluță, țipa ceva la noi (ceva care suna a blblblbceaiblalbl). Eu i-am dat snooze și m-am întors pe partea cealaltă, Laura, la parter, mi-a povestit că nu a fost la fel de norocoasă deoarece insul, în timp ce țipa la noi, cu o mână o trăgea de un picior. Ea se pare că a băut și ceai și a mâncat și micul dejun odată cu găinile indiene.

Eu m-am trezit frumos pe la 11, când trag de perdeluță un grup de 6-8 femei, aruncă în ”compartiment” un cărucior de copil și încep să țipe una la alta și totodată la familia noastră de indieni. Nu mică ne e mirarea când aceștia din urmă își iau catrafusele și se cară după două dintre femeile despre care vorbeam. Alte trei invadează jumătate de compartiment și încep să se instaleze. Mai mult, una dintre ele scoate o țâță și-o îndeasă în gura unui copil urlător, sub privirea mea consternată, reușind astfel să-l facă să tacă timp de câteva secunde. Am văzut purpuriu în fața ochilor.

În 5 minute dau atacul și la noi: ”I’m sorry, please, do you mind, we’re a group of women with small children traveling alone, could we please change seats?”

Eu îs reticent. Nu știu cum e în India, unde merg, ce locuri, cum e cu masa, etc. N-am chef de aventuri cu localnici. Laura zice Bi, hai să facem schimb. Mă gândesc: facem o faptă bună, îs așa de precaut câteodată, parcă aș fi lucrat la risc, las-o-n papuci de grijă, îs numai femei, au copil mic.

Ne mutăm.

Noile locuri, la coridorul central, în afara compartimentelor. Oricine trece-mi trage un cot. Fie.

Noile paturi, mai mici. Cam 5/6 din alea vechi, care deja erau mici. Fie.

Fără măsuța, fără priză, fără oglindă, fără loc de-ntins picioarele. Fiiiiiiiiie. Printre dinți. Ne-am luat-o.

Aerul condiționat, fix în șalele mele. Fără să am cum să-l evit. Nu fie.
Fetele vesele, sorry, changeback, imi plac șalele mele. Faceți cu rândul la locurile bune, ce să zic. Sau înghesuirea. Promit să nu mă uit la țâță când o bagi în gura copilului.

Acum scriu povestea asta din patul meu vechi, care mi se pare imens, fără aer condiționat în cap și cu o gașcă de indiene care se uită cu năduf la mine.

Dacă se mai întâmplă ceva până diseară, vorbim.

……………………………………

Să nu uit un gând:

În astea câteva zile, India m-a învățat teoria relativității.

Banii, bugetul zilnic propus, pe care înainte îl vedeam mic, acum îl văd suficient. Mâncarea, cazarea, nimic nu costă fix. De fapt, plătesc exact cât vreau să plătesc, aleg categoria de preț dorită si I buy.

Lumea zice că în India e mizerie. E și nu e. Comparativ cu ce?

Când am venit, pe drum între aeroport și Kovalam, am apreciat munți de gunoi. Mi s-a părut o situație fără ieșire pentru India, o curățenie imposibil de făcut. Al doilea drum, la câteva zile, până în oraș, și eu, și Laura, am stat gură cască pe geam apreciind frumusețea și pitorescul peisajului. Îmi spunea : Pe aici e mult mai frumos, eu dădeam aprobator din cap. Era același drum.

Deci e și nu e mizerie. De fapt, partea asta a Indiei înțeleg că e curată. Dar e un alt nivel de curățenie. Indian standards.

Traficul: pe cine se plânge de traficul din București, îl invit aici în training. Nu au semne de circulație, nu folosesc semnalizatoarele, oglinzile laterale le țin pliate. Autobuzul cu care am circulat avea oglinzi de bicicleta. Da, de bicicletă. Și din câte am înțeles, orașul nostru e un oraș liniștit. Mai vorbim după ce ajung în capitală.

Mâncarea: primele zile am cerut no spicy, după care ne-am aventurat și am trecut la medium spicy. Ne bucurăm noi, mâncând, cu chiu, cu vai, medium spicy, transpirați tot, când ne-o taie scurt un chelner: For indians, that’s no spicy. Relativitatea-i și aici.

Oamenii au un ritm al lor. Nu-s răi sau buni, răuvoitori sau altfel. Doar sunt. Sunt cum sunt ei.

Pe de o parte nu am văzut oameni mai serviabili, șeful de gară ne-a dat biletele de tren, într-un tren fully booked de câteva luni în 5 secunde. Scurt și la obiect. La hotel nu ne-au scos din No problem, Sir. Pe de altă parte, la orice coadă ești, ai trei indieni în stânga și trei în dreapta încercând să se bage în fața ta. Vorbesc cu vânzătorul în timp ce ăla vorbește cu tine.

Alt exemplu: începusem să am remușcări legat de fetele ce nu le-am lăsat pe locurile noastre. Până când s-au culcat. Să nu credeți că pe locurile bune din compartimentul nostru au dormit tânăra mamă, sau baba. Nici vorbă. Două puștoaice de 25 ani s-au lăfăit lângă noi, baba și copilul pe culoar. Pur și simplu pentru că.

În altă ordine de idei, mie îmi plac mult indienii, cum i-am cunoscut până acum. Au un ritm al lor, altfel. Au viață-n ochii lor, în mișcări, în modul în care dau din cap, în hainele lor colorate și-n muzica lor care îți face ziua frumoasă.

Anunțuri

2 păreri la “Viața în tren

  1. Salut,
    Si eu mi-am luat lumea in cap de aprox. 10 luni. Tocmai am evadat din India 🙂 Cat de asemanator si totusi diferit vedem lucrurile 🙂 Noi am pornit din N spre S si impactul a fost altul. Dupa 2 luni de cutreierat prin India am ajuns la concluzia ca e fascinanta ca si cultura, obiceiuri etc., dar, exceptand partea nordica, restul Indiei nu are foarte multe de oferit la capitolul peisaje (comparativ cu alte tari gen Indonezia (Java, Flores, Timorul de vest etc). Totul e fascinant in prima faza, dar cu timpul incepi sa realizezi cat de multi sunt si cat de tare ii doare in cot de tot ceea ce ii inconjoara.
    Ce planuri mai aveti?
    PS Pentru majoritatea trenurilor din India exista un numar de bilete special destinat pt turisti. Acestea se pot cumpara doar de la gara. Mai exista câteva locuri pt cazuri de urgenta (astfel.de bilete se pot cumpara tot de la gara, cu 1 zi inainte). Am crezut si noi ca am ramas blocati in Kerala dupa sarbatori, dar am rezolvat la gara. 🙂 Noi am calatorit doar la ‘sleaper’…La voi a fost lux, sa vezi acolo distractie :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s